Gymnasielærer: eleverne skal kunne sætte et kvalificeret kryds

Det ulmer så småt i klasser og gange på Favrskov Gymnasium. Samfundsfagslærerne serverer i næste uge emnet Kommunalvalg 2017. Lærerne vil lære eleverne om kommunalvalg og gøre dem parate til at stemme for første gang.

Af: Hanna Bak Andersen

18-årige Lars Boye, der har naturvidenskabelig linje og går i 3g. på Favrskov Gymnasium, glæder sig til at stemme for første gang, fordi han længe har haft politiske holdninger og deltaget i debatter.

”Jeg har følt, at før jeg kunne stemme, har debatter og holdninger været lidt tomme, fordi man ikke kan gøre noget, så nu hvor jeg faktisk har en stemme, kan jeg gøre en forskel,” fortæller Lars Boye begejstret.

Som elev på Favrskov Gymnasium har Lars Boye endnu ikke oplevet så meget information om det kommende kommunalvalg fra gymnasiets side.

”Jeg vil ikke sige, at det er forventet, men det er velkomment,” fortæller Lars Boye, der gerne vil vide noget mere om kommunalvalget 2017.

Fokus på kommunalvalg

Samfundsfagslærer, Christian Aarøe, er en af de samfundsfagslærere, der håber på at gøre eleverne klogere på kommunalvalget. I hans undervisning skal de have om, hvordan kommunalvalget adskiller sig fra folketingsvalget. I forbindelse med kommunalvalget skal fire klasser fra Favrskov Gymnasium mødes med otte andre gymnasieklasser på Grenå Gymnasium, fortæller han. Her skal de samle data og konkurrere om, hvem der kan komme med det bedste og tætteste bud på valgresultatet.

Tirsdag d. 14. november kort før kommunalvalget kommer partilederne fra kommunernes partier ud på skolen. Eleverne på hele skolen, får mulighed for at stille spørgsmål til partilederne, som de skal debattere og svare på.

”Vi forsøger at gøre dem klar til at tage et kvalificeret valg,” fortæller Christian Aarøe, som kommentar til arrangementet.

Mange af eleverne kan i år stemme for første gang, og derfor vil samfundsfagslærerne gerne give eleverne indsigt i, hvad det vil sige at stemme til kommunalvalget. Men det er også vigtigt, at eleverne beskæftiger sig med det på en faglig måde, forklarer Christian Aarøe, der ligger meget vægt på den teori og dannelse, der ligger bag arrangementerne.

Politik der vækker interessen

”Der er en stor videnskløft i forhold til, hvad de ved og, hvad de har mulighed for at vide,” fortæller Christian Aarøe.

Han påpeger, at der er meget, man skal vide om kommunalvalg, før man ved, hvad man kan kræve af en kommune. Christian Aarøe mener, at det er meget beskedent, hvad eleverne ved om kommunalvalg, men han er sikker på, at det nok skal komme. I hans undervisning har han blandt andet haft eleverne inde på Altinget.dk, hvor de har taget en kandidattest for at blive klogere på, hvad kommunen arbejder med. Christian Aarøe har efter andre politiske forløb oplevet, at eleverne er blevet fagligt stærkere, men også at deres interesse for politik er blevet større.

I løbet af sin gymnasietid er Lars Boye også blevet mere interesseret i lokalpolitik. Han husker da skolen protesterede mod kommunes besparelser på uddannelsesområdet i 2015. Inden afstemningen om strejke var der debat for hele skolen i kantinen, hvor de diskuterede for og imod strejken.

”Det var fedt, at have sådan en debat, og vi fik nogle forskellige meninger, selvom størstedelen var for, at vi skulle strejke,” lyder det fra Lars Boye.

”Det vækkede en interesse,” forklarer han, der både føler sig klogere og mere interesseret i lokalpolitik efterfølgende.

Lars Boye er også med i gymnasiets morgensamlingsudvalg, og han afviser ikke, at det kunne være relevant at sige noget på morgensamlingen, for at gøre eleverne opmærksomme på det kommende kommunalvalg.

Hvem har ansvaret

Lars Boye indrømmer, at det er meget lidt, han ved om kommunalvalget, selvom han interesserer sig for samfund og politik. Han fortæller at gymnasiet har ansvaret for at forberede og lære eleverne om samfundet derude, men at de langt fra bærer hele ansvaret for at gøre eleverne opmærksomme på kommunalvalget.

”Det er mit eget ansvar og måske en smule mine forældres, uden at de blander sig for meget,” griner han let.

Han oplever heller ikke meget information fra kommunens side. Han kunne godt tænke sig at kommunen gjorde noget mere for at gøre de unge mere opmærksomme på kommunalvalget.