Borgmester om kommunalvalget: De unge må selv finde vej til stemmeboksen

Favrskov Kommune disker ikke op med en målrettet ungekampagne til det kommende kommunalvalg. De unge må også selv tage initiativ, mener borgmester Nils Borring.

Af Louise Bendixen

Unge mennesker interesserer sig generelt ikke meget for kommunalpolitik. Det er borgmester i Favrskov Kommune, Nils Borring, overbevist om. Alligevel mener han ikke, at man skal tage alle midler i brug for at indfange dem.

”Hvorfor skal man køre ud med mobile afstemningsbokse til unge mennesker, der selv er mobile, sunde, raske og kan flytte sig? Jeg synes godt, man må stille krav, når man som borger får en ret,” siger han.

Andre kommuner sætter skarpt ind på at nå de unge ved det kommende kommunalvalg, men borgmester Nils Borring fastslår, at man i Favrskov Kommune ikke har ”den der helt vildt dedikerede ungeindsats, hvor der er afsat en masse penge.”

Stemmeret er noget særligt

Det at tage til et valgsted, fornemme stemningen og afgive sin stemme, mener Nils Borring, er noget helt særligt. Det er en begivenhed, der er positiv, fordi man bor i et land, hvor man faktisk har lov til at komme og stemme.

”Derfor synes jeg ikke, at man skal nurse unge mennesker. Der er forældre, der nurser dem rigeligt i forvejen,” siger han og fortæller, at det er derfor, udtrykket curlingbørn er til.

Nils Borring har i sin tid som borgmester af og til provokeret de unge lidt. Han er før blevet spurgt, hvorfor han ikke ville lave et spillested til nogle unge.

”Der sagde jeg: Jamen, da jeg var ung, lavede vi vores eget musikværtshus. Vi gjorde selv en indsats. Vi skulle jo ikke have det serveret,” siger han muntert.

Ikke kommunens job

Unge mennesker spiller ligeså stor en rolle som alle andre i kommunalvalget. Det er borgmester Nils Borring sikker på.

”På nogle måder spiller de en større rolle. Hvis man ikke stemmer første gang, har man også lettere ved ikke at stemme efterfølgende”, siger han.

Derfor erkender han også, at det er vigtigt at få skabt nogle gode traditioner blandt unge. Det er bare ikke kommunens opgave. Nils Borring peger på, at både skoler, gymnasiet og de enkelte kandidater i Favrskov arbejder på at oplyse og få fat på de unge vælgere. Men som kommune mener han ikke, at der skal gøres meget ekstra.

”Jeg synes egentlig, at vi når dem, vi skal nå,” siger han.

Vi sparker ikke røv

Favrskov Kommune sender som ved kommunalvalget i 2013 en mail i e-boks til alle førstegangsvælgere. Det er ikke optimalt, men uden telefonnumre og private e-mails er det den mulighed, de har. Det fortæller Dorthe Lerche, der er kommunikationsmedarbejder i borgmestersekretariatet ved Favrskov Kommune. Som noget nyt laver de i år også et postkort, der skal uddeles på biblioteker, gymnasiet og håndværkerskolen.

”Jeg har to unge – én fra gymnasiet og én fra håndværkerskolen, som skal fungere som blikfang på postkortene,” siger hun og fortæller, at ordene på postkortene skal lyde ”Jeg stemmer, fordi…”. Hun håber, at de to unge vil være rollemodeller for andre førstegangsvælgere.

Dorthe Lerche erkender som borgmesteren, at de ikke gør meget ekstra for den unge målgruppe.

”Jeg kan ikke rose os for at være en af de kommuner, der sparker røv i forhold til de unge. Vi kunne sagtens gøre mere,” siger hun.

Ingen politik på Facebook

Facebook bruges hele tiden i den politiske debat. Favrskov Kommune har deres egen Facebookside, men det er ikke her, de skal være politiske, fortæller Dorthe Lerche. I stedet vil de bruge Facebook til at besvare spørgsmål som hvor og hvordan, man stemmer.

”Vi har også fået lavet en lille video om, hvordan man stemmer, der er målrettet de unge. Det gør vi sammen med mange andre kommuner i fællesskab,” fortæller hun.

Borgmester Nils Borring er heller ikke den store tilhænger af politisk brug af Facebook. Han er langt mere til det personlige møde, fordi Facebook hurtigt bliver overfladisk og uforpligtende.

”Hvis jeg bruger Facebook politisk som borgmester, så får jeg næsten ingen likes. Men at jeg kan spille guitar og synge en sang for nogle mennesker – det får masser,” griner han.

De unge er ikke dårlige

Favrskov Kommune sætter ikke himmel og hav i bevægelse for at få fat i de unge vælgere, men Nils Borring mener heller ikke, at man skal gøre dem til ”noget særligt”.

”De unge er ikke dårlige. Det synes jeg bestemt ikke, at de er,” siger han og henviser til andre voksnes manglende viden om byrådsmedlemmer – og fortæller, at han ikke har planer om en målrettet strategi mod unge i fremtiden.